Radionice

Feb 18 2017

10. februara 2017. godine u odjeljenju IIb održane su radionice pod nazivom" IGRE PRIJE INTERNETA" I "KREATIVNOST U RUKAMA".

Radionice su održane povodom Projekta Sigurnost djece na internetu.

Učenici su ranije dobili zadatak da prikupe podatke o igrama koje su se igrale prije nastanka interneta, tj. one igre koje su oni ili njihovi roditelji i prijatelji igrali.

Radionica je započela tako što su učenici nabrajali nazive starih igara koje smo zapisivali na jednom kraju table, a na drugom kraju su učenici upisivali igre koje se igraju na internetu.

Na tabli su se našli nazivi starih igara kao što su: žmirka/ćorabaka, klikeri, klis, lastiš/guma, čovječe ne ljuti se, kantara, školica, fote, karte, gradovi/selo, limun-narandža briši plan, ide maca pored tebe, prsten, hulahop, preskakanje štrika i još neke od igara.

Za svaku od ovih igara učenici su naveli način kako se igra. Zatim su se pravile razlike u načinu igranja tih igara i igrica na internetu (po načinu igranja, učesnicima u igri i međusobnoj komunikaciji)

Svi su se složili da su se ranije igre igrale u društvu-licem u lice, da su to radili u dvorištu, na livadi, na ulici, ispred kuće, na školskom igralištu i sl. Te igre su doprinosile boljoj komunikaciji između djece, djeca su se više kretala, skakutala, trčala, tj. bilo je više fizičke aktivnosti. Dok igre koje se igraju na internetu odvijaju se u virtuelnom svijetu, učesnici uglavnom ne vide jedni druge, to rade većinom u zatvorenom prostoru kraj računara i uz mobitel, nema neke fizičke aktivnosti i kako navode igrice se igraju duže vrijeme nakon čega se osjeća utrnulost (ukočenost) tijela, psihički umor i nervoza.

Učenici su naglasili da se u ranijim igrama osjećala veća radost i zadovoljstvo.

Na ovu radionicu nadogradili smo i radionicu "KREATIVNOST U RUKAMA"

Radionice su se izvodile u kabinetu informatike zbog neophodnosti pristupa internetu. Učenici su podijeljeni u 5 grupa. Nakon toga razgovaralo se o tome koje sadržaje gledaju na YouTube-u. Većina od njih je rekla da je to muzika, neki video materijal, dijelovi utakmica i sl. Zatim su dobili zadatak da pomoću materijala koji im je podijeljen izrade nešto gledajući kako se to radi na internetu.

I grupa dobila je da od od papira napravi korpice,

II od perlica, šljokica, končića i sl. sačiniti ogrlice, narukvice i sl.

III grupa da od špagica u raznim bojama napravi isplete narukvice,

IV grupa je pravila ukrase za kutije i čaše,

V grupa je dobila platno na kome će ucrtati šemu i pomoću igle, molnera/konca izvesti nešto ili pomoću heklarice isheklati.

Učenici su sa elanom prionuli na izradu svojih kreacija. Uz pomoć i uputstva sa interneta u tren oka mogle su se vidjeti gotove ogrlice, narukvice, korpice od papira, vez u raznim bojama, ukrasi na čašama. Ono što je bilo divno vidjeti je to njihovo zajedničko dogovaranje, međusobna pomoć i radost u stvaranju kreativnih djela.

Tokom radionice razgovaralo se o pomoći, ali i opasnostima na internetu (plaćanje i prevare).

Na kraju sve što su napravili izložili su na stolu i zabilježili svojim kamerama.

Kakva je atmosfera vladala na radionicama govore fotografije:

0102
0304

Radna atmosfera na radionici

0506

Učenici Armin i Dženita upisuju nazive igrica na internetu

07

Igre nekad i sad (ispisane na tabli)

0809

Aida i Selma - rad sa papirom (korpe od papira)

10

Tu su i ukrasi za kutije

11

Elvedina sa svojom šnalom za kosu

1213
14

Dženita, Hasija i Elmir sa prave narukvice od konca i trakica

1516
17

Profesorica daje uputstva Vanesi i Arminu (vez na platnu)

1819
20

Učenica Amra pravi kreacije na platnu (vez sa molnerima)

2122
2324

Nermina i Almedin zadovoljni onim što su napravili

2526
2728
29

Gotove kreacije učenika

30
Učenica Aida je dobila za poklon ogrlicu koju je napravila njena drugarica

Rukovodilac radionice:
Bećirović Ramiza, dipl. ing.