Kantonalno takmičenje iz informatike

Apr 01 2017

U organizaciji Pedagškog zavoda TK i JUMS Elektrotehničke škole iz Tuzle, u subotu 01.04.2017. godine je održano kantonalno takmičenje iz informatike. Na ovom takmičenju učešća je uzelo 45 učenika iz svih gradova Tuzlanskog kantona.

Takmičenje

Takmičenje iz informatike je specifično jer zahtijeva određene tehničke i organizacijske predpostavke. Predviđeno je od 1 do 3 učesnika po školi, u zavisnosti od broja odjeljenja škole i nastavnog plana i programa koje škole izučavaju.Takmičenje je organizovano po propozicijama Međunarodne olimpijade iz informatike. Takmičari rješavaju probleme u određenom programskom jeziku (C ili Pascal). Vremensko ograničenje za izradu programskih rješenja je 3 sata. Testiranje urađenih programa je automatizovano. Takmičar preko odgovarajućeg interfejsa pošalje sudiji programski kod preko instalisanog servera, koji prethodno može testirati u svom lokalnom okruženju (Dev-CPP, Free Pascal).

Takmičenje

Sudija kompajlira poslani programski kod i upoređuje, da li on zadavoljava predefinisane ulaze i izlaze. U slučaju da se izlaz takmičarevog programskog rješenja poklapa u potpunosti sa predefinisanim (tačnim) rješenjem, takmičar dobija bodove. U slučaju da takmičar nije tačno riješio problem, on može nastaviti sa rješavanjem, s time što za svako slanje pogrešnog rješenja dobija penale na vrijeme za koje je eventualno riješio problem/e. To može uticati na konačni poredak na tabeli. Formiranje rang liste je također automatizovano. 

Naš učenik Vugdalić Ahmed IVd  zauzeo je II mjesto i izborio se za učešće na državnom takmičenju iz informatike. Čestitamo!

Rang lista