Međunarodni dan školskih biblioteka

Oct 26 2017

Međunarodni dan školskih biblioteka se od 1997. godine obilježava svakog četvrtog ponedjeljka u mjesecu oktobru. Na inicijativu školskih bibliotekara, profesorice Sadete Kadić i profesora Hasana Sinanovića, domaćini obilježavanja ovog datuma bile su Javne ustanove Mješovita srednja škola i Mješovita srednja hemijska škola u Tuzli.

Događaju su prisustvovali, pored domaćina, bibliotekari i učenici Mješovite srednje škole Kalesija, Mješovite srednje škole Srebrenik, JU MS Saobraćajna škola Tuzla, Gimnazije „Meša Selimović“, Gimnazije „Ismat Mujezinović“, tuzlanske Medicinske škole, Elektrotehničke škole iz Tuzle i drugi.

Školska biblioteka Mješovite srednje škole i Mješovite srednje hemijske škole u Tuzli bila je danas središte druženja učenika srednjih škola s područja TK koje povezuje ljubav prema knjizi i čitanju, ali i razmjene iskustava školskih bibliotekara, te razgovora o temi „Posao školskog bibliotekara, ljepota poziva i profesionalni zadaci“. Iako je sama manifestacija protekla u atmosferi opuštene razmjene iskustava i lijepih strana ovog poziva, nije se mogao izbjeći razgovor o statusu školskih biblioteka unutar obrazovnog sistema i statusu školskih bibliotekara. Ovom prilikom iskazana je namjera da se ovakvi i slični vidovi saradnje nastave i u budućnosti, te da se zajedničkim snagama školske biblioteke ožive prvenstveno kao stjecišta znanja za učenike.

1

2

3

4