Pretilost kod srednjoškolaca

Apr 27 2019

25.04.2019 godine održana je radionica na temu "Pretilost kod srednjoškolaca " Radionici su prisustvovali učenici MSŠ i MS Hemijske škole. Radionicu su održale: Nedžibović Sabiha doktor i Gradaščević Edita,prof.tjel.i zdrav.odgoja

Koordinator projekta - Jakupović Nihada, dip. ing. i Đedović Alma, pedagog -psiholog

Cilj radionice je ukazati na problem pretilosti kod djece i kako ga riješiti.

Svako treće dijete u srednjim školama T.K. ima prekomjernu težinu, a šest posto djece spada u kategoriju pretilih, pokazalo je to istraživanje provedeno na uzorku od 7.600 djece, odnosno 40 posto srednjoškolaca. Od toga, 22 posto je prekomjerno teških.

Slično istraživanje provedeno je i kod djece osnovnih škola ovog kantona, ali iako su rezultati kod srednjoškolaca nešto bolji, s obzirom na to da kod osnovaca 50 posto djece ima prekomjernu težinu, treba uzeti u obzir da je čak 95 posto djece iz osnovnih škola bilo uključeno u istraživanje. Potrebno je uvesti pravilnik o ishrani osnovaca i srednjoškolaca.

Bit će to prva u nizu mjera u rješavanju problema pretilosti, i identificirati pretilost kao jedan od najvećih problema koji ugrožava zdravlje djece.

"Cilj je ovim dokumentom uvesti norme i standarde koje do sada nisu postojale i nisu bile pod sistemskom kontrolom. To će omogućiti i da se štetna hrana i napici više ne mogu kupiti u školama".

Također, rezultati su pokazali da je 22 posto prekomjerno teških osoba u srednjim školama, ali i da je šest posto pretilih osoba, te je izdvojen i podatak da je devet posto dječaka i djevojčica koji spadaju u kategoriju pothranjenih ili umjereno pothranjenih.