Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača

Sep 17 2019

16.09.2019 godine članovi Ekološke sekcije su obilježili Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača aktivnim učešćem na ovom skupu i prezentacijom na temu "Briga za sav život pod suncem".

Predsjednik Udruženja "Eko zeleni" Tuzlanskog kantona Muhamed Omerović ocijenio je danas u Tuzli na stručnom skupu od ozonskom omotaču, kojim je obilježen Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača, da tektonski poremećaji u zemlji, konkretno zemljotresi, imaju itekako veze s klimatskim promjenama. Ističe da je nauka dokazala da je došlo do oštećenja ozonskog ekrana, a posljedice se primjećuju u biosferi, sredinama gdje živi biljni i životinjski svijet. Također, činjenice pokazuju da brojne biljne i životinjske vrste izumiru, a to dokazuju i zdravstvene institucije.

Ozonski ekran jeste oštećen, ali ako budemo poštovali Bečku konvenciju o zaštiti ozonskog omotača i druge deklaracije, zasigurno da ćemo unaprijediti kvalitetu ozonskog ekrana i na taj način ćemo zaštiti naše živote – rekao je Omerović. Ozonski omotač štiti život na zemlji, ali je sve više štetnih materija koje su dovele do njegovog oštećenja. Naime, u posljednjih 40 godina šumski fond je prepolovljen, a prašume su izložene i velikim požarima.

Količina karbon dioksida u atmosferi je znatno veća u odnosu na količinu oksigena. Došlo je do ekološke neravnoteže. Nažalost pogoršan je efekt staklene bašte i tako temperature na planeti zemlji raste. Mi tražimo da se uspostavi ekološka disciplina u ekonomskom sektoru te da se krene s masovnim pošumljavanjem - ističe profesor Omerović. Smatra da je svjetska ekonomija napravila ogromne probleme, prenosi Fena. Konferencije o klimatskim promjenama nisu prihvaćene u svim ekonomski razvijenim zemljama i ta utrka za profitom, kako je podcrtao, dovodi do sve većih klimatskih promjena.

Bosna i Hercegovina je potpisnica Bečke konvencije o zaštiti ozonskog omotača i Montrealskog protokola o supstancama koje oštećuju ozonski omotač, no za sada se, rečeno je na skupu, malo radi na njihovoj implementaciji.

Stručni skup o ozonskom omotaču danas je, uz podršku Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, organizirao Ekološki savez ''Eko zeleni'' TK.

Međunarodni dana zaštite ozonskog omotača obilježava se od 1994. godine, a taj dan ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih naroda. Obilježava se s namjerom da se naglasi važnost provedbe Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski sloj.

Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača

Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača

Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača

Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača

Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača

Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača