Sep 20 2019

Sporazum o realizaciji Projekta "Kako upravljamo energijom u našoj školi"

Dana 09.09. 2019. godine održan je sastanak direktora škole, njegovih saradnika sa predstavnicima Društva za istraživanje i razvoj (DIR) Tuzla, gospodinom Esadom Arnautovićem i gospođom Lejlom Ibrahimović. Tema sastanka bila je učešće JUMS Hemijske škole u projektu „Kako upravljamo energijom u našoj školi“, u okviru javnog poziva Centra za razvoj i podršku CRP Tuzla projekta „GEAR - Green Economy for Advanced Region“ koji finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima.

Cilj projekta je podignuti svijest javnosti Grada Tuzle i Tuzlanskog kantona (TK) na problem potrošnje energije u javnim objektima , te na mogućnost uštede energije u školama putem primjene pozitivne prakse po metodologiji EURONET 50/50 MAX, kroz promjene ponašanja učenika, nastavnog osoblja i ostalih zaposlenih.

Na sastanku je istaknut značaj učešća škole u projektu sa aspekta racionalnog korištenja energije i drugih resursa, te jačanje kapaciteta učenika i ostalih zaposlenih za primjenu pozitivne prakse uštede energije po metodologiji EURONET 50/50 MAX . Ispred škole kao koordinator u projektu predložena je profesorica Ramiza Bećirović, koja će predložiti Tim za energiju - najmanje 25 učesnika. Projekt će se odvijati kroz nastavni proces (sekcijski rad) kroz devet koraka. Dogovorene su aktivnosti u narednom mjesecu - početno snimanje stanja škole sa stanovišta potencijala moguće uštede u školi tj izvršit će se vizuelni pregled energijskog stanja škole - građevinski, mašinski i elektro dio. Nakon toga pristupit će se realizaciji drugih projektnih aktivnosti.

Sporazum o realizaciji Projekta

 

 

Pripremila: Bećirović Ramiza,dipl.ing.