Oct 09 2019

Obilježavanje Dana Ade Lovelace
internacionalni dan ostvarenja žena u nauci, tehnologiji, inženjerstvu
i matematici (posjeta učenica i profesora BIT centru)

BIT centar

Na poziv predstavnika kompanije CA Design iz Tuzle (Cape Ann Enterprises) u utorak, 8. oktobra 2019.godine profesorice Bećirović Ramiza i Hodžić Admira sa učenicima su posjetile BIT Centar Tuzla radi obilježavanja Dana Ade Lovelace - internacionalnog dana ostvarenja žena u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici.

Cilj ove manifestacije je promovisanje IT industrije i budućnosti žena u IT firmama.

Tko je Ada Lovelaca?

Ada Lovelace je engleska matematičarka koja je živjela u prvoj polovici 19.stoljeća. Bila je saradnica Charlesa Babbagea, izumitelja analitičkog stroja. Adine bilješke o stroju sadrže ono što se danas smatra prvim algoritmom (postupnikom) koji se napravio da bi ga stroj mogao obraditi. Zbog ovoga ona se smatra prvom računalnom programerkom te je po njoj nazvan i programerski jezik Ada.

Uposlenice iz kompanija su razgovarati sa prisutnim djevojkama i tom prilikom predstavile im prednosti rada u IT sektoru, te podijelile svoja iskustva o tome gdje steći potrebna znanja kako bi pronašle svoje mjesto u IT kompanijama u BiH.

BIT centar

BIT centar

BIT centar

BIT centar

Svoja iskustva su prenijele djevojke i žene programeri, dizajneri te menadžeri iz odjela marketinga i ljudskih resursa. Smatra se da nedostatak djevojaka u IT sektoru je ponajviše rezultat predrasuda koje utiču na odluku djevojaka da poslije osnovne ili srednje škole, unatoč ljubavi prema matematici i informatici, ipak svoju karijeru grade u drugom sektoru ili u potpunosti odustaju od karijere, ali i masovnog odlaska mladih u zemlje Zapadne Europe.

BIT centar

BIT centar

BIT centar

Na kraju su učenice učestvovale u kvizu upotrebom svojih mobilnih telefona, a najuspješniji su dobili nagrade.

BIT centar

Bećirović Ramiza,dipl.ing