Projekat "Kako upravljamo energijom u našoj školi"

Nov 01 2019

Održan Kick off meeting

"Kako upravljamo energijom u našoj školi"

U srijedu, 30.10.2019.godine, u prostorijama JU Mješovite srednje hemijske škole Tuzla održana je početna radionica implementacije projekta "Kako upravljamo energijom u našoj školi".

Projekat implementira UG Partnerstvo za zdrav život u partnerskoj saradnji sa Društvom za istraživanje i razvoj Tuzla i JU Mješovitom srednjom hemijskom školom Tuzla.

Projekt je usmjeren na jačanje kapaciteta učenika i zaposlenih (edukacija i obuka) za izvođenja preliminarnog energijskog pregleda u JU Mješovitoj srednjoj hemijskoj školi Tuzla s ciljem utvrđivanja potencijala za povećanje energijske efikasnosti, odnosno potrebe za provođenjem detaljnog energijskog pregleda. Vizuelnim pregledom energijskog stanja omotača i svih tehničkih sistema, te kratkom analizom prikupljenih podataka utvrđuju se ključni problemi i daju preporuke za povećanje energijske efikasnosti (EE ).

Ciljna grupa su učenici, profesori i ostali zaposlenici JU Mješovite srednje hemijske škole Tuzla. Vrijeme trajanja projekta: 6 mjeseci.

Radionicu je vodila profesorica Bećirović Ramiza, koordinator projekta od strane škole. Profesorica je prisutne upoznala sa razlogom održavanja ove radionice, ciljevima projekta, osnivanju Tima za energiju i drugim aktivnostima koje su se u proteklom periodu realizovale u školi.

Prisutnima su se obratili direktor škole Arif Švraka i predstavnik Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša g-din Goran Mišić. Oni su naglasili da su ovakvi projekti jako korisni sa stanovišta uštede energije i zaštite okoline i da se trebaju kontinuirano provoditi.

Nakon toga projekat je prezentiran od strane predstavnika Društva za istraživanje i razvoj g-dina Esada Arnautovića.

On je uz pripremljenu prezentaciju prisutne upoznao sa konceptom projekta i planiranim projektnim aktivnostima, kao i stanjem upravljanja energijom u javnim objektima-školama na području Grada Tuzle. Tom prilikom je naglašen osnovni cilj projekta podizanje svijesti građana Grada Tuzle i Tuzlanskog kantona o problemu potrošnje energije u javnim objektima, te na mogućnost uštede energije u školama putem primjene pozitivne prakse po metodologiji EURONET 50/50 MAX kroz promjenom ponašanja učenika, nastavnog osoblja i ostalih zaposlenih.

Kao jedna od početnih aktivnosti projekta bio je i početni energijski pregled škole. Izvještaj o tome prezentirao je stručni saradnik za energetsku efikasnost g-din Sanel Buljubašić.

Nakon prezentacije projekta uslijedila je diskusija prisutnih. U diskusiji su uzeli učešće predstavnici Ministartva (pomoćnik ministra Goran Mišić), direktor škole Arif Švraka, profesori i učenici.

 

U prostorijama škole organizovan je i koktel za sve učesnike sastanka. Zahvaljujemo se svim gostima, profesorima i učenicima koji su prisustvovali ovoj radionici.

Profesorica Bećirović Ramiza.dipl.ing