Feb 28 2020

 

Realizovana završna radionica
Projekta "Kako upravljamo energijom u našoj školi"

Realizovana završna radionica Projekta "Kako upravljamo energijom u našoj školi" U četvrtak, 27.02.2020.godine, u prostorijama JU Mješovite srednje hemijske škole Tuzla, održana je završna radionica po Projektu "Kako upravljamo energijom u našoj školi". Radionicu je vodila profesorica Bećirović Ramiza koordinator projekta. Na početku radionice profesorica Bećirović pozdravila je prisutne i predstavila sve sudionike na radionici. Najavila je teme koje će se prezentirati tokom radionice.

01

Na radionici su pored članova Tima za energiju hemijske škole, bili prisutni g-đa Lejla Ibrahimović (UG Partnerstvo za zdrav život), g-din Esad Arnautović (Društvo za istraživanje i razvoj), g-din Goran Mišić ( Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša TK), g-din Dževad Glinac (Centar civilnih inicijativa), g-din Suad Selimović (Privredna komora TK), g-din Amir Zahirović i Adi Tanović (Centar za razvoj i podršku - CRP), g-đa Edina Malkić (MIOS), g-đa Amela Karahodžić (Srednja Građevinska škola Tuzla) i predstavnik "Umel" d.o.o Tuzla g-din Srećo Jović.

01

01

Nakon uvodnog obraćanja predstavnika hemijske škole prisutnima se obratio i g-din Goran Mišić.

01

Predstavnik DIR-a, Esad Arnautović prezentirao je promotivnu brošuru "Ušteda energije u školi" koja je nastala kao krajnji rezultat aktivnosti realizovanih u okviru projekta „Kako upravljamo energijom u našoj školi"

01

Tom prilikom istaknut je cilj projekta, važnost uštede energije u javnim ustanovama i predstavljene sve projektne aktivnosti.

Profesorica Ramiza Bećirović prezentirala je rezultate projekta tj. sve projektne aktivnosti koje je realizovao Tim za energiju Mješovite srednje hemijske škole.

01

Na prezentaciji su uz prikaz i obrazloženje svake projektne aktivnosti priložene i fotografije koje su učenici uradili u toku rada. Tom prilikom profesorica je istakla i pohvalila učenike- članove Tima za energiju, njihovo zalaganje i punu odgovornost kad su u pitanju svi zadaci koji su se pred njih našli vezano za projekat.

01

Rezultati tima za energiju Hemijske škole Tuzla kroz prijedloge za uštedu energije u školi:

a) Uraditi vanjsku izolaciju objekta , zamijeniti drvenu stolariju, zatvoriti šupljine oko prozora (pjenom, izolacionom trakom i sl.), u određenim prostorijama zamijeniti rasvjetu sa LED rasvjetom, izvršiti zamjenu dotrajalih i oštećenih prekidača i utičnica.

b) Redovno pregledati radijatore i ispravnost ventila, održavati optimalnu temperaturu u prostorijama, jer pretopla učionica utiče na brže zamaranje učenika, koristiti utičnice sa prekidačima, gasiti svjetla kad se izlazi iz prostorije i za vrijeme odmora, ugasiti uređaje kad se ne koriste,

c) Pratiti ispravnost slavina za vodu, racionalno koristiti vodu ( ne rasipati bespotrebno), kod prozračivanja prostorije bolje je otvoriti prozor širom na kratko vrijeme, nego da bude poluotvoren duže vrijeme,

d) Stalno raditi na edukaciji učenika i ostalih uposlenika o značaju uštede energije u školi i domaćinstvu,

e) pratiti pozitivne prakse u svijetu o načinima uštede energije u različitim oblastima.

Predstavnik CRP-a g-din Amir Zahirović prezentirao je temu " Zelena ekonomija i zeleno poduzetništvo".

01

Prisutne je upoznao o pojmu i značaju zelene ekonomije, njenoj primjeni, dostupnim tehnologijama za korištenje obnovljivih izvora energije i dobroj praksi zelene ekonomije u svijetu.

Lejla Ibrahimović dipl.ing.elekt ( PAŽ-a projekt menadžer ) predstavila je rezultate Projekta „ Kako upravljamo energijom u našoj školi“.

01

- Učenici, osim konkretnih mjera energetske efikasnosti u oblasti gradjevinarstva, mašinstva i elektrotehnike , saznali su da se energetska efikasnost ne može posmatrati samo kao štednja energije, jer štednja podrazumijeva i određena odricanja. Efikasna upotreba energije nikada ne narušava uslove rada i življenja. Čak šta više, ona može samo sačuvati prirodne resurse i poboljšati standard života;

- Energetska efikasnost prvenstveno je stvar svijesti ljudi i njihove volje za promjenom ustaljenih navika prema energetski efikasnijim rješenjima, nego složenih tehničkih rješenja.

- Ovakve vrste projekta se uklapaju u ciljeve održivog razvoja kroz racionalno korištenje energije i resursa, koje nadalje kroz smanjenje emisije stakleničkih plinova, štite okoliš, smanjuju globalno zatoplenje i usporavaju klimatske promjene.

- Kroz projekat „Kako upravljamo energijom u našoj školi” naučili smo da se energijske uštede mogu postići bez većih ulaganja, kroz promjene u ponašanju i korištenju objekta, smanjenju računa za energiju i ostvarivanju dodatnih sredstava za nova ulaganja u objekat. Postoje svi preduslovi da se ovakva ponašanja nastave i nakon završetka ovog projekta

Predstavnici PAŽ-a i DIR-a, g-đa Lejla Ibrahimović i g-din Esad Arnautović pohvalili su rad profesorice Bećirović i učenika hemijske škole. Istakli su da se uspostavila dobra saradnja sa školom i da su se sve projektne aktivnosti uspješno realizovale.

Nakon prezentacija prisutni su imali priliku razmijeniti svoja iskustva vezano za uštedu energije u javnim ustanovama i domaćinstvima.

01

Profesorica Građevinske škole Tuzla, Amela Karahodžić, iznijela je svoja iskustva iz istog projekta koji je implementiran u njenoj školi.

01

Pomoćnik ministra MPUZO TK Goran Mišić je na početku završne radionice dao uvodnu riječ u projektu, a kasnije je istakao značaj energijske efikasnosti u gazdovanju sa javnim objektima.

Učenici hemijske škole, članovi Tima za energiju, iznijeli su svoja iskustva vezano za učešće u projektu.

01

01

Na kraju svim učesnicima projekta dodijeljeni su certifikati i zahvalnice.

01

01

01

Bećirović Ramiza,dipl.ing