Oct 04 2021

 

 

Riječ je o danu tokom kog bismo trebali da obavimo sve obaveze i zadatke, bez upotrebe automobila, odnosno pješice, vožnjom bicikla ili korišćenjem javnog prevoza.

Obilježavanje Svjetskog dana bez automobila ima za cilj podizanje svijesti javnosti o opasnosti od prevelikog zagađenja životne okoline, ukazivanje na sve ozbiljnije klimatske probleme i sve veću štetu koju pravimo ozonskom omotaču, kao i promovisanje ekološkog i zdravog načina života.

Ideja je ustanovljena tokom naftne krize 1973. godine, ali je inicijativa za obilježavanje ovog dana pokrenuta tek 1994.

Najveći zagađivači vazduha su automobili, kamioni, fabrike, elektroenergetska postrojenja i domaćinstva koja se griju na drva, ugalj i naftu. Dan bez automobila u Evropi, zamišljen je tako da se svakog 22. septembra određeni dijelovi grada zatvore za automobile. Ovaj dan promoviše razvoj biciklizma i ostalih nemotorizovanih kretanja na gradskim i vangradskim dionicama.

 

6. Septembar Svjetski dan čistih planina

Svake godine 26. Septembra obeležava se jedan veoma važan dan za planetu Zemlju i sve njene stanovnike. U pitanju je Svjetski dan čistih planina. Ovaj datum trebalo bi da nas podsjeti koliko je važno da brinemo o prirodi i njenim raznolikostima. Problem plastičnog otpada povećava se i stvara sve veće probleme kako našem okruženju, tako i nama samima. Vrijeme je da se trgnemo i učinimo da naše planine, a i sva ostala prirodna dobra budu upravo ono na šta naziv dana koji obeležavamo upućuje – čiste. Ovaj dan ljudi širom svijeta obilježavaju već više od 20 godina i tako potvrđuju koliko bitnu ulogu imaju planine u našim životima.

Planine nam daju mnogo, a zahtevaju samo malo naše pažnje

Planine obezbeđuju vodu i hranu velikom broju ljudi, predstavljaju važnu teritoriju za mnogobrojne životinjske vrste i svakodnevno utiču na čistoću vazduha. One predstavljaju velika izvorišta rijeka, većih i manjih, zatim jezera, potoka, vodopada. Zahvaljujući tim vodenim površinama, stanovnici planinskih dolina imaju vodu koja je važna kako za njih same, tako i za njihove usijeve. Kao najveći centar biološkog biodiverziteta, planine u sebi kriju mnoštvo različitih biljnih i životinjskih vrsta. U okviru ove teme održana je edukativna radionica sa članovima PD "Konjuh" Tuzla gdje su bili sljedeći predavači: Sejfudin Koprić planinarski vodič, Markelić Dragan planinarski vidič omladinske sekcije u takmičarskom dijelu na temu "Orjentacija i orjentaring", Bešlagić Armin takmičar i član planinarskog društva. Edukativna radionica održana je 29.09.2021 u 10 sati za učenike I i II razreda.