Oct 27 2021

 

 

Okrugli sto „Zašto čitam knjigu?“

U okviru aktivnosti obilježavanja mjeseca knjige organizovan je Okrugli sto na temu “Zašto čitam knjigu?” Narodna i univerzitetska biblioteka "Derviš Sušić" Tuzla i Aktiv profesora jezika Srednje medicinske škole Tuzla, kao organizatori, istakli su ciljeve afirmacije čitalačke kulture mladih, svjesnost o obilježavanju ovih značajnih manifestacija koje doprinose jačanju čitalačkih kompetencija i čitalačke pismenosti te potrebu međuvršnjačkog učenja i razmjene iskustava.

Budući da živimo u doba digitalizacije i sve većeg napretka tehnologije, djeca i mladi, na neki način zapostavljaju knjigu, a njen sadržaj zamjenjuju onim dostupnim na internetu. Osim književno-umjetničkih vrijednosti književnog djela, učesnici su istakli i psihološke aspekte čitanja kao i potrebu poticanja učenika u kreiranju nastavnih sadržaja koji će na zanimljiv način učiniti knjigu dostupnom za krajnjeg konzumenta-učenika.

Učesnici su zaključili, na osnovu razmjene iskustva te oučenih potreba mladih, da je knjigama potrebno vratiti značaj i ulogu u društvu, naročito u afirmaciji i popularizaciji lektirnih naslova. Istaknuti su prijedlozi za poticanje čitalačke kulture mladih te su navedeni razlozi zašto mladi čitaju knjigu uzimajući u obzir literaturu predviđenu NPiP-om, ali i izvanškolsko čitanje. U navedene aktivnosti bili su uključeni i predstavnici MS Hemijske škole Tuzla.

U realizaciji ove aktivnosti, učestvovali su predstavnici Srednje medicinske škole Tuzla, Elektrotehničke škole Tuzla, Gimnazije "Ismet Mujezinović" Tuzla, Savremeno-umjetničke škole Tuzla, Srednje hemijske škole Tuzla, Behrambegove medrese Tuzla, Mješovite srednje škole Kalesija, Turističko-ugostiteljske škole Tuzla i Mješovite srednje škole "Musa Ćazim Ćatić" Kladanj.

1

1

1

1

Prof. Senada Užičanin