Nov 09 2021

 

Tematska izložba: ”Portret književnika”

Izvještaj o tematskoj izložbi
Školska godina: 2021/2022.
Datum: 9.11.2021.
Koordinator javnog nastupa: prof. Senada Užičanin
Naziv javnog nastupa: Tematska izložba “Portret književnika”
Ciljevi: Upoznavanje lika i djela književnika Bosne i Hercegovine te jezika, kulture i tradicije;

Razvijanje timskog rada i oslobađanje kreativnog potencijala učenika da kroz slikarske tehnike isavremene metode učenja predstave djela i pisce zastupljene u nastavnim jedinkama predviđenim NPiP-om te promovisanje samostalnih učeničkih radova.

Kratak opis aktivnosti:

Učenici trećeg d i četvrtog d razreda: Alibašić Muris, Lejla Dedić, Ines Šehić i Viktoria Marjanović pristupili su izučavanju bh. književne građe te u skladu sa kreativnim potencijalom kojeg posjeduju uspješno prezentovali lik i djelo književnika Muse Ćazima Ćatića, Ive Andrića, Nafije Sarajlić, Meše Selimovića, Ćamila Sijarića, Zije Dizdarevića, Zuke Džumhura i Alije Isakovića. Motiv za tematsku izložbu bili su književnici čija su djela obrađena na časovima redovne nastave. Učenici su svoje likovno umijeće uskladili sa potrebama predmeta Bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost i na originalan način dali svoj doprinos i pečat izučavanju književne građe te istakli svoju kritičku orijentaciju povezanu sa estetskim karakteristikama književnog teksta.

U tom kontekstu učenici su ponudili različita kreativna rješenja koja su bila temelj tematske izložbe “Portret književnika”.Ovo je značajan dio pristupa književnosti te korelacije sa drugim vrstama umjetnosti. Treba istaći pozitivan uticaj koji književna građa ima na učenike, odnosno na aktivne čitaoce, u procesima iznalaženja tehnika i metoda bitnih za individualni učenički napredak.

Učenici realizatori javnog nastupa: Alibašić Muris, Lejla Dedić, Ines Šehić i Viktoria Marjanović.

Tuzla, 9.11.2021.

Podnosilac izvještaja: Prof. Senada Užičanin

Prilog: fotografije

1    1

1    1

1

1

1

1