Nov 20 2021

 

 

20.11.2021 godine održan je seminar i panel-diskusija: PREVENCIJA SUICIDA KOD MLADIH OSOBA. Organizatori skupa su FENIX Tuzla i RSMH Organizacija za mentalno i socijalno zdravlje Švedske.

Svjetski dan prevencije samoubistva obilježava se svake godine prema inicijativi Internacionalne asocijacije za prevenciju suicida (International Association for Suicide Prevention, IASP), uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije (SZO/WHO).

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana prevencije samoubistva je „Stvaranje nade kroz djelovanje“. Ovako formuliranom temom nastoji se naglasiti potreba za ulaganjem zajedničkih napora različitih aktera kako bi se efektivno suprotstavilo ovom gorućem javnozdravstvenom problemu koji sve više pogađa moderna društva. Potrebno je da svi – članovi obitelji, prijatelji, kolege na radnim mjestima, mediji, vjerski službenici, edukatori, zdravstveni radnici, političari i predstavnici vlasti daju svoj doprinos prevenciji suicida.

Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK „Feniks“ nastavlja kampanju pod naslovom„BEZBROJ RAZLOGA ZA ŽIVOT“ koja je započeta 2019. godine i sadrži u prvom redu edukativne i promotivne aktivnosti posvećene mladima i drugim ranjivim grupama, a uključuju i susrete sa članovima porodica osoba koje su si oduzele život.

Samoubistvo je pojava koja postoji koliko i civilizacija, ali u posljednjim desetljećima, zahvaljujući nizu složenih uslova i činilaca, postaje sve raširenije. Razmjere koje pojava samoubistva poprima u modernom dobu nisu ništa manje nego alarmantne. Procjenjuje se da godišnje od svoje ruke umre preko 700.000 ljudi širom svijeta, a samoubistvo je primarni uzrok smrti kod osoba između 15 i 29 godina starosti. Opća stopa suicida je više od dva puta veća među muškarcima nego ženama. Više od pola (58%) svih smrti zbog suicida javlja se prije 50. godine života. Pojedinac koji pati od depresije ima dvadeset puta veću vjerovatnoću da će umrijeti zbog suicida nego neko bez poremećaja.

U Bosni i Hercegovini u 2020. godini bilo je 411 smrti zbog suicida, i to 218 u Republici Srpskoj i 193 u Federaciji BiH, što je više nego 2019. godine, kada je prema informacijama policijskih uprava bilo 390 smrti zbog suicida (u RS 202 suicida i 188 u FBiH). Stopa suicida (broj na 100 000) u 2021. godini u BiH prema World Population Review je 10.9 na 100 000 stanovnika. Inače se stopa suicida u BiH od 2000. godine kreće u nivou srednje stope suicida, tj. od 9.0 do 11.5 na 100 000 stanovnika. Prema izvještaju Federalne uprave policije, na području Federacije BiH u 2020. godini desila su se 193 samoubistva, što je nešto više nego u 2019. godini kada je bilo 188 takvih smrtnih slučajeva. U 2021. godini, u FBiH, u periodu januar – juni bilo je 118 smrtnih slučajeva zbog samoubistva, što je za 32 samoubistva više u odnosu na uporedni period 2020. godine. Prema spolnoj strukturi približno četiri puta više osoba muškog spola umre zbog samoubistva nego žena. U 2020. godini bilo je 40 samoubistava na području TK što je više u odnosu na 2019. godinu kada je bilo 35 smrti zbog suicida. Prema izvještaju Federalne uprave policije na području TK desila su se 24 samoubistva u periodu januar – juni 2021. godine.

Učenici Hemijske škole su aktivno učestvovali u panel-diskusiji na ovu temu.

Prevencija suicida kod mladih osoba

Prevencija suicida kod mladih osoba

Prevencija suicida kod mladih osoba

Prevencija suicida kod mladih osoba