Nov 05 2022

 

Nova ženska inicijativa

Dana 03.11.2022 godine NVO “Nova Ženska Inicijativa” Tuzla već četvrtu godinu zaredom radi na podizanju svijesti mladih osoba o problemima koje prouzrokuje maloljetnicka trudnoća.

Sinoć u Domu književnosti Tuzla održano predavanje i razgovori sa posjetiocima na temu po Projektu #preranoje# a odnosi se na maloljetničku trudnoču i probleme koje imaju mladi, a koji sprovodi NŽI iz Tuzle.

Gosti predavanja i razgovora ove edukacije su bili i učenici Mješovite srednje hemijske škole iz Tuzle.

Ovaj projekat su predstavili na sinoć održanom okruglom stolu ginekolog prof. dr. Lejla Mešalić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona dr. Majda Sarihodžić i mr. soc. rada Osmanović Nedim i voditeljica projekta i moderator Biljana Golić, NVO Nova Ženska Inicijativa Tuzla i kao gost ispred Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona Slavena Vojinović.

Uz razgovor mladi su postavljali razna pitanja iz domene teme i koji su dobijali opširne razgovore i preporuke šta i kako se ponašati po pitanjima iz ove teme. Nova Ženska Inicijativa već su održali slićna predavanja i u osnovnim školama a sledeća predavanja su i drugim srednjim školaa u Tuzli i u TK-a. Projekat se realizovao podrškom Vlade Tuzlanskog kantona i Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona. Cilj projekta je smanjiti maloljetničke trudnoće i porođaje a po podacima Zavoda za javno zdravsto Tuzlanskog kantona je stalno u porastu.

Nova Ženska Inicijativa

Nova Ženska Inicijativa

Nova Ženska Inicijativa

Nova Ženska Inicijativa