3D štampa: vaš osobni skulptor

Feb 28 2015

Jeste li se ikad zapitali zašto ne bismo mogli štampati trodimenzionalni digitalni sadržaj koji pronalazimo na internetu ili pak svoj rad na računaru pretvoriti u fizički objekt?

Preuzeto sa: http://novovrijeme.ba/3d-stampa-vas-osobni-skulptor/


U 2012. godini tehnologija je najavila odgovor na to pitanje. Danas je trodimenzionalna ili 3D štampa ušla na velika vrata tržišta za privatne korisnike. Naime, mogućnost štampanja trodimenzionalnog digitalnog sadržaja koji možemo preuzeti s interneta postala je stvarnost. Pomoću osobnog računara i 3D štampača sada smo u mogućnosti vrlo brzo izraditi fizički objekt na licu mjesta.
Iako zvuči kao da se radi o sasvim novom proizvodu na tržištu, 3D štampači su već 30 godina u upotrebi. Ako se koriste tako dugo, zašto ranije nismo znali za njih? Činjenica da se radi o tehnologiji koja je bila nedostupna svim korisnicima otkriva da su 3D štampači bili neefikasni, spori i iznimno skupi, naročito za osobnu upotrebu. Danas su ovi uređaji postali stvarnost. Mnoge prepreke u razvoju trodimenzionalne štampe se ruše pa je time i dostupnost ovih uređaja olakšana i poslovnim i privatnim korisnicima, pritom se mijenja način izrade proizvoda, a time i način na koji razmišljamo i poslujemo.

Na kojem principu radi 3D štampač?


Priprema za trodimenzionalnu štampu počinje na vašem računaru. Kako biste mogli proizvesti željeni objekt, prije svega je potrebno izraditi ga u softveru predviđenom za digitalno modeliranje, a potom 3D štampač obrađuje podatke i započinje proces trodimenzionalnog štampanja. Materijal od kojeg će proizvod biti izrađen zavisi od vašeg odabira i mogućnosti štampača. Najčešće korišteni materijali su guma, plastika i papir, ali su nerijetko u upotrebi i različiti metali. 3D štampač slojevito nanosi odabrani materijal, praveći kopiju digitalne prezentacije modela. Za razliku od štampača koji nanose boju na ravnu površinu, 3D štampač nanosi materijal u tri dimenzije, kreirajući fizički objekt. Tehnika nanošenja materijala se razlikuje ovisno o štampaču. Ukoliko uređaj koristi plastiku kao materijal za štampanje, plastika se topi i u tankim slojevima, vrlo precizno, nanosi se jedan sloj na drugi, sve do gotovog proizvoda. Ovisno o kompleksnosti, proces izrade može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Brzina 3D štampe mjeri se debljinom nanosa sloja materijala od kojeg se objekt izrađuje, a prosječna debljina sloja iznosi 100 mikrona, odnosno 0,1 milimetar.

Ko najčešće koristi 3D štampač?


Sigurno je da trodimenzionalna štampa postepeno mijenja način izrade proizvoda, pa su je zbog univerzalne primjene prihvatili dizajneri, arhitekti, inžinjeri u automobilskoj industriji, u oblasti medicine i mnogim drugim djelatnostima. Međutim, 3D printeri nisu dostupni samo poslovnim korisnicima. Na tržištu se također mogu pronaći uređaji za privatnu upotrebu. Zamislite da sami možete izraditi futrole za mobilne telefone, nakit, igračke ili pak dijelove pokvarenih uređaja koje ne možete više pronaći na tržištu.

Uređaj koji posjeduje navedene mogućnosti na tržištu se može pronaći pod nazivom Cubify Cube. Naime, radi se o trodimenzionalnom štampaču namijenjenom svima. Odlikuje ga lahkoća upotrebe, mogućnost da se ideje sprovedu u djelo u udobnosti vlastitog doma. Kao materijal za izradu fizičkih objekata Cube koristi plastiku koja se može kupiti u 16 različitih boja, ali tokom štampanja može se koristiti samo jedna. Iako je težak svega 8,6 kilograma, dimenzija 41x38x48 centimetara, ovaj uređaj nudi više od prosječnog štampača. Naime, brzina štampanja iznosi 200 mikrona ili 0,2 milimetra po sloju, s mogućnošću izrade 13 objekata veličine 14x14x14 centimetara, koristeći jedan ketridž.

Ukoliko imate potrebu za nešto boljim 3D štampačem, a cijena vam ne predstavlja prepreku, preporučujemo vam Cubify CubeX, uređaj koji dolazi od istog proizvođača kao i prethodni, ali nudi značajno bolje rezultate štampanja. Naime, CubeX je svojom težinom od 38 kilograma i dimenzijama 51,5×51,5×59,8 centimetara, znatno veći od prethodno opisanog, ali prenosivost mu nije jača strana. Međutim, njegova veličina znači i veći kapacitet štampanja, tj. nudi mogućnost izrade većih modela, što je jedan od glavnih faktora na osnovu kojeg se određuje cijena.

Iako su u početku bili cijenom nedostupni, trodimenzionalni štampači svojim razvojem postaju jeftiniji, te se oni cijenom prihvatljiviji, poptu Cubea, na američkom tržištu mogu pronaći po cijeni od 1.300 dolara, a uređaji koji nude kvalitetniju izradu, poput CubeXa, na istom tržištu vrijede 2.800 dolara.