SPOZNAJA Za ono što je Bill Gates shvatio odmah, Jobsu je trebalo 20 godina

May 15 2015

Bill Gates možda se prekasno priključio natjecanju s pametnim telefonima, ali postoji jedna stvar čiju je važnost shvatio prije nego neki njegovi kolege - a to su važnost platforme i ekosustava, piše Business Insider.

Prema tvrdnjama istaknutih profesora Davida Yoffiea i Michaela Cusumanoa, Gatesova sposobnost da brzo shvati vrijednost industrijske platforme, a ne samo proizvoda je ono što je od Microsofta učinilo dominantnog PC igrača u roku od nekoliko godina.

Bill Gates važnost je shvatio odmah, dok je Steveu Jobsu za to trebalo više od dva desetljeća. Gates je svoje spoznaje imao na umu pri izgradnji operativnog sustava Windows kada je programerima treće strane dozvoljena izrada softverskih aplikacija. Na taj način Windows je bio u mogućnosti izgraditi masivni softverski ekosustav koji je pomogao da njegov PC godinama bude dominantan na tržištu.

Bivši izvršni direktor Intela Andy Groove imao je slična shvaćanja pa je uskoro izgradio mikroprocesore koji su korišteni u više industrija.

S druge strane, Jobs je uvijek bio usmjeren na razvoj prekrasnih proizvoda koji nisu nužno imalo veliki set partnera koji su ih podržavali kao što je to Microsoft imao. Tek je 2003. godine Jobs izdao iTunes za Windowse tako da korisnici PC-ja mogu početi s korištenjem Appleovog iPoda na svojim računalima.