Rastući trend online oglašavanja

May 21 2015

Prateći ponašanje potrošača, britanski oglašivači više od 50% marketinškog budžeta ulažu u online oglašavanje koje će nadmašiti dio budžeta usmjeren na klasičnu promociju putem TV.

Velika Britanija ove bi godine trebala postati prva zemlja u kojoj se više od polovice ukupnog novca za oglašavanje ulaže u digitalne medije, na što znatno utiče popularnost gadgeta, društvenih mreža i online kupovine. Zbog toga je i oglašivačima puno jasnije u što trebaju ulagati svoj novac.

Analitičari su prognozirali kako će oglašivačko tržište narasti na 15,7 milijardi funti, a u tom iznosu online potrošnja bi trebala rasti za čak 12,7 posto te preći 8 milijardi funti. Po nivou potrošnje sljedeći najizgledniji kandidati za ova postignuća su Švedska i Danska, prenosi Guardian.

U SAD-u je pak 2013. prvi put zabilježeno da su prihodi od online oglašavanja bili veći od televizijskog.

Online video oglasi imaju bolje rezultate od TV-a.

Analitičari navode kako će rast potrošnje na oglašavanje znatno uticati na uspon online videa. Upravo su se prihodi od online video oglašavanja na globalnom nivou udvostručili između 2011. i 2014. na 11,2 milijarde dolara, a ove godine bi trebali skočiti na 13,8 milijardi dolara, navode u svom istraživanju IHS i Vidiro.

Jedan od razloga za sve veću popularnost online videooglašavanja je i njihova efikasnost. Naime, studija je zaključila kako online videooglasi imaju bolji učinak od klasične TV reklame, posebno kada je u pitanju povezivanje s brendom, prisjećanje poruke oglasa i simpatičnost oglasa. Također, njima je sada lakše doći i do publike koju prije nije bilo moguće obuhvatiti. Pritom se misli na odrasle ljude između 18 i 34 godine te na povremene gledaoce televizije koji sve više video gledaju online.