Farmaceutsko-kozmetička sekcija

Ova sekcija predstavlja ono u čemu se ogleda bogatstvo vezano za znanje čovjeka kao pojedinca, ljepotu njegovog izgleda i prije svega ZDRAVLJA.
Naime, u našoj školi redovno se održava farmaceutsko-kozmetička sekcija već tri godine, a ona broji oko dvadesetak učenika koji se obrazuju za zanimanje „hemijski tehničar u farmaceutskoj proizvodnji“. Dakle, stečeno znanje na časovima teorije učenici primjenjuju praktično u laboratoriju za izvođenje vježbi. Sekcija omogućava proširenje znanja, svijesti, te vještine pri izvođenju eksperimenata.
Na sekciji spravljamo medicinske i kozmetičke preparate.
Farmaceutski preparati tipa suspenzije (mast borne kiseline-Acidi Borici ung.), emulzije-preparati tipa paste, razni sapuni, šamponi, kreme, losioni za lice i tijelo i mnogi drugi preparati koji se koriste za održavanje lične higijene, za njegu ili prevenciju oboljenja.
Bit ove sekcije jeste u tome što se možemo iskustveno provjeriti, potvrditi ili osporiti.
Jednostavno, na ovoj sekciji za stotinu pitanja-stotinu odgovora..., uvijek bogatiji za znanje više, a naučismo da „SVAKO ZNANJE JE KORISNO“.
Očuvanje zdravlja, zdravlja duha,tijela i uma, te liječenje i prevencija bolesti preporučuje kontrolisano korištenje eteričnih ulja kao dio aromaterapije.
Pojam aromaterapije uveo je francuski hemičar Rene Mauricie Gattefasse 1920. godine. On otkriva kako isparljivi ekstrakti destilirani iz aromatičnih biljaka imaju iznimna antiseptička i analgetička svojstva. Otkrio je i kako se eterična ulja nanesena na kožu brzo apsorbuju u krvotok i tim putem ulja stupaju u interakciju sa tjelesnom hemijom.
Poznata su mnoga eterična ulja: lavande, bergamota, kamilice, limuna itd.
Primjena eteričnih uljamože biti: dermalno, oralno, inhalacijski, vaginalno , rektalno.
Načini dobijanja eteričnih ulja:

DESTILACIJA VODENOM PAROM
EKSTRAKCIJA POMOĆU RASTVARAČA
METODA ISTISKIVANJA (iz kore citrusa)

Na sekciji smo radili dobijanje eteričnog ulja lavande metodom destilacije sa vodenom parom.
Lavanda se smatra „kraljicom“ među travama. Uzgaja se i koristi vijekovima. Porijeklom je iz Francuske. Upotrebljavala se za spravljanje parfema još u starom Egiptu. Ima blag opuštajući miris. Pomaže kod nervoze, nesanice, te opušta mišiće od napetog radnog dana, stresa i fizičke aktivnosti.

Najčešća vrsta lavandi čija eterična ulja nalazimo na tržištu su:
- Prava lavanda (Lavandula officinalis)
- Širokolisna lavanda (Lavadula spica)
- Španjolska lavanda (Lavandula stoechas)
- Lavandini (Lavandula)